Jordi Lammers wint Write Now! 2020

De winnaar van Write Now! 2020 is de 24-jarige Jordi Lammers uit Venray. Dat maakte juryvoorzitter Francis Nagy bekend tijdens de digitale prijsuitreiking op zondag 28 juni. De jury loofde de tekst die “van begin tot eind scherp en suggestief [blijft]”. De tweede prijs gaat naar de Elianne van Elderen (22) uit Best en de Vlaamse Ellen D’Hoore (24) uit Blanden wint de derde prijs.

Achthonderd jongeren van 15 tot en met 24 jaar stuurden deze editie van Write Now! hun teksten in, waarna in april en mei de elf prijsuitreikingen van de voorronden digitaal plaatsvonden vanwege het coronavirus. De vijftien finalisten, bestaande uit elf eersteprijswinnaars en vier wildcardwinnaars, kregen drie weken de tijd om een nieuwe tekst voor de finale te schrijven.

Eerste prijs 
De finalejury bestond uit Francis Nagy (juryvoorzitter, winnaar Write Now! 2019), Anneleen Van Offel, Marnix Verplancke, Resi van Halderen en Sophie Kok. Zij lazen alle finaleteksten anoniem en kozen Jordi’s verhaal ‘Deleted scenes‘ als beste tekst van Write Now! 2020: “Een ‘af’ verhaal, subtiel verteld en met een sterke spanningsboog”. Jordi wint een MacBook, een cursus fictie schrijven en een gesprek bij het agentschap van Editio, optredens bij Geen Daden Maar Woorden Festival en Tilt Festival, een jaarabonnement op Awater en de publicatie van het winnende verhaal op Hebban en in VakTaal. Het volledige juryrapport staat op writenow.nu.

Tweede en derde prijs
De gedichtenreeks ‘Vrienden maak je om in de zomer een draaikolk in het opblaasbad te kunnen rennen‘ is van tweedeprijswinnaar Elianne van Elderen. “De zinnen waren zowel expliciet en rauw als humoristisch en gevoelig, (…). Om deze sterke stem konden we niet heen,” aldus de jury. Elianne wint een iPad, mogelijk gemaakt door Libris, en deelname aan de redactiedag van Tilt. Het boekenpakket, dat ook ter beschikking wordt gesteld door Libris, en een coachingsgesprek met redacteur Bertram Mourits gaat naar derdeprijswinnaar Ellen D’Hoore voor het verhaal ‘Over wielerkoersen door het dorp, waar zij met de vlag mocht zwaaien‘. De jury noemde het een “heel eigen en oorspronkelijk verhaal,” waarin “stijl en inhoud op knappe wijze [zijn] samengebracht”.

Prijsuitreiking
Vanwege de coronamaatregelen vond de prijsuitreiking van Write Now! 2020 digitaal plaats. Tijdens de livestream interviewden presentatoren Milou Adjanga en Kevin Amse alle finalisten. Nadat Francis Nagy de winnaars bekendmaakte, lazen zij een fragment voor uit hun finaletekst.

Over Write Now!
Write Now! is de wedstrijd voor jong schrijfttalent uit Nederland en Vlaanderen met oud-winnaars als Lize Spit, Niña Weijers en Maartje Wortel. De volgende editie van Write Now! gaat van start in januari 2021.

Deel deze pagina:

Nieuws