Bowy Schouten wint Write Now! 2022

ROTTERDAM – De 23-jarige Bowy Schouten uit Heusden wint met zijn gedichtenreeks Inblikschade schrijfwedstrijd Write Now! 2022. Dat maakte juryvoorzitter Puck Füsers bekend tijdens de prijsuitreiking op zondag 18 december in de Fruitvis in Rotterdam. De tweede plaats is voor Ola Enzler (22) uit Amsterdam. Flo Demeyer (20) uit het Vlaamse Kruisem staat op de derde plaats.

Winnaar Write Now! 2022
De finalejury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter en winnaar Write Now! 2021 Puck Füsers, schrijver en programmamaker Teddy Tops, adjunct-hoofdredacteur bij Ons Erfdeel vzw Tom Christiaens, dichter, schrijver en theatermaker Joost Oomen en neerlandica en medewerker van Passionate Bulkboek Hannah Peters. Zij lazen de geanonimiseerde finale-inzendingen van de twaalf finalisten en kozen Bowy’s gedichtenreeks Inblikschade als beste tekst van Write Now! 2022. Bowy wint een geldprijs van € 5.000,-, deelname aan het Das Mag Zomerkamp, een optreden bij Frontaal, deelname aan de Tilt Redactiedag, en een optreden op het Wintertuinfestival.

Bowy wist volgens de jury humor en serieuze thematiek op een prachtige manier te combineren. “We zagen een schrijver aan het werk die samenhang weet te creëren zonder al te veel in de herhaling te vallen. Iemand die niet bang is om een verbinding met de buitenwereld aan te gaan,” sprak Füsers namens de jury. Ook werd vol lof gesproken over een paar door Bowy gebruikte beelden: “Uitroeptekens in de gordijnen, een met schrikdraad afgezet uitzicht, iemand die in de wasmachine klimt om klein te kunnen blijven.”

Tweede en derde prijs
De tweede plaats is voor Ola Enzler uit Amsterdam met haar verhaal De man die in mijn huis woont. “Dit is een schrijver die begrijpt dat er niet veel poespas voor nodig is om iets alledaags op een magische manier neer te zetten,” sprak Füsers lovend. De jury was onder de indruk van de manier waarop Ola ondanks al het verlies toch ook juist iets gevonden laat worden in de tekst. De derde plaats is voor Flo Demeyer met haar verhaal Verdwijnpunten en vluchtlijnen. De juryleden waren te spreken over de omgeving die geschetst werd in het verhaal. “wanneer de een ‘voorjaar’ op zijn verlanglijstje schrijft terwijl de ander er alles aan doet om te voorkomen dat dat seizoen aanbreekt, heb je ons helemaal mee.” Ook was er een eervolle vermelding van de gedichtenreeks 4K-resolutie van de 16-jarige Lisa Scheers.

De prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats in de Fruitvis in Rotterdam, waar de twaalf finalisten geïnterviewd werden door presentator Jermaine Berkhoudt. Ook trad spoken word-artiest Tomáš de Paauw op. Daarnaast lazen de finalisten een fragment voor uit eigen werk.

Deel deze pagina:

Nieuws