“Het is leuker om te schrijven met een deadline voor ogen.”

Ellen D’Hoore won in 2020 de derde prijs in de finale van Write Now! met haar verhaal Over wielerkoersen door het dorp, waar zij met de vlag mocht zwaaien. Eerder had haar korte verhaal Citroenen de eerste prijs gekregen tijdens de Leuvense voorronde van de schrijfwedstrijd. Speciaal voor schrijvers die dit jaar willen deelnemen vroegen we Ellen naar haar lees- en schrijfgewoonten en wat deelnemen aan Write Now! haar heeft gebracht.

Wat was voor jou de reden om deel te nemen aan Write Now!?

Het is leuker om te schrijven met een deadline voor ogen. De motivatie om je verhaal echt tot in de puntjes af te werken is bij deelname aan een schrijfwedstrijd erg hoog. In mijn schrijfproces besteed ik de meeste tijd aan lezen en herschrijven. Zonder duidelijk doel, durft een verhaal wel eens onaf in een mapje op het bureaublad eindigen.

Na het winnen van de finale in Leuven moest er in korte tijd een nieuw verhaal geschreven worden. Ik herinner me de lichte angst om het feit dat de inspiratie uit zou blijven en de jury zich zou afvragen hoe ik ooit in de finale was beland.

"Deelnemen aan Write Now! heeft mijn zelfvertrouwen gesterkt."

Ik heb veel tijd aan die laatste tekst gespendeerd en stuurde uiteindelijk een verhaal in waar ik zelf heel tevreden over was. Die derde plaats was dus echt een opluchting: de verwaarlozing van mijn schoolwerk had geloond!

Deelnemen aan Write Now! heeft mijn zelfvertrouwen gesterkt. Het doet wel iets met je wanneer mensen die er echt iets van weten je verhaal goed vinden.

Write Now! 2020 winnaar Jordi Lammers
Ellen D’Hoore op het virtuele podium van Write Now! 2020 – Foto Vera Cornel

 

Waar haal je zoal je inspiratie vandaan?

Ik hoor anderen graag vertellen. Vooral verhalen over vroeger inspireren me. Zo kunnen de grootouders van mijn vriendin uren aan een stuk palaveren over hun jeugd. Veel van die anekdotes belanden in mijn notities en verhalen.

Aan de KU Leuven, waar ik een opleiding volg, werd dit jaar ook toevallig het vak Creative Writing aangeboden, met Saskia De Coster als docent. De constante schrijfopdrachten en deadlines hielden me aan het schrijven en daagden me uit. Ook het lezen van de verhalen van medestudenten werkte inspirerend.

Op welk tijdstip en op welke plek schrijf jij het liefst?

Ik schrijf niet elke dag op een vast moment, maar wanneer ik begin te schrijven is het meestal uren aan een stuk door; pas dan komen de écht goede ideeën. Schrijven kan ik overal, maar ik ben liefst helemaal alleen in de ruimte, zodat ik mijn tekst regelmatig hardop kan voorlezen.

Schrijvers lezen! Welke schrijvers en dichters hebben een diepe indruk op jou achtergelaten?

Mijn lievelingsroman verandert regelmatig. Heel vaak is het een recent boek dat me om een of andere reden aangreep. De sfeer van zo’n werk kan dan lange tijd in mijn hoofd blijven hangen. Momenteel is dat Beloved van Toni Morrison. De wijze waarop ze haar werk opbouwt is fenomenaal.

Todesfuge van Paul Celan vind ik een prachtig gedicht. Ik leerde het kennen in de lessen Duits op de middelbare school en kwam het werk van Celan later nog eens tegen aan de universiteit. Dit gedicht bewijst voor mij de kracht van poëzie. Geen enkel geschiedenisboek slaagt er zo concreet in de pijnlijke sfeer van naoorlogs Duitsland aan de lezer over te brengen. Het gedicht beschrijft een gevoel dat in gewone spreektaal simpelweg niet beschreven kan worden.

Welk boek zou je aanraden aan iemand die niet zo van lezen houdt?

De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans. Het klinkt gewaagd om niet-lezers een Nederlands canonwerk voor te schotelen, maar dit verhaal stelt niet teleur. Het is enorm actiegericht, grappig en eenvoudig geschreven. Achter die vormelijke eenvoud schuilt daarenboven een enorme originaliteit die blijft nazinderen.

"Lees je werk regelmatig hardop voor."

Wat is dé schrijftip die je zou willen meegeven aan mensen die hun verhaal nog moeten insturen?

Lees je werk regelmatig hardop voor. Elke hapering of twijfel die niet weloverwogen in je tekst staat, moet worden weggewerkt.

Waar werk je momenteel zelf aan?

Ik schrijf nog bijna elke dag, maar zoek nog een beetje mijn richting. Op een dag wil ik graag iets uitbrengen, ofwel een bundel met korte verhalen, ofwel meteen een roman. Wie zal het zeggen?

Sta jij volgend jaar in Rotterdam op het podium van Write Now!? Dan is het nu tijd om je verhaal in te sturen. De deadline is 1 oktober 2021.

Deel deze pagina:

Interviews