“Vaak is het echte leven veel interessanter dan alles dat je kan bedenken.”

Dichter Elianne van Elderen heeft al een mooi Write Now!-cv: ze stond twee keer in de finale en greep in 2020 het zilver. Hoe ziet haar schrijfproces eruit? Waarom moet JIJ absoluut deelnemen aan Write Now!? En wat hebben knikkerraces en Rollercoaster Tycoon met schrijven te maken? Je leest het in dit interview.

Hoe kwam je ooit bij Write Now! terecht?

Ik geloof dat ik de wedstrijd via advertenties op sociale media leerde kennen, of via schrijvers die ik volg die zelf ooit hadden deelgenomen. Ik hou heel erg van schrijven, en het liefst doe ik dat met een duidelijk doel of deadline voor ogen.

Daarnaast denk ik altijd: wie niet waagt, die niet wint. Dus doe vooral met zoveel mogelijk verschillende wedstrijden of open calls mee. Juist wanneer je 95 van de 100 keer wordt afgewezen, kun je iets leren uit de feedback die je krijgt.

Wat heeft je deelname aan Write Now! voor jou betekend?

Het gaf me vooral veel plezier: de schrijfworkshop voorafgaand aan de regionale voorrondes, de mensen die je daar leert kennen en met wie je vervolgens allemaal zenuwachtig in de zaal zit in de hoop dat jouw naam wordt genoemd.

Het gaf me ook zelfvertrouwen toen ik, na vaker niets te winnen, ineens in de prijzen viel. Dat was uiteindelijk een van de momenten waarop ik dacht: ‘ja, in dat schrijven zit misschien toch wel iets. Daar wil ik echt iets mee gaan doen.’

Hoewel je er natuurlijk niet alles van af moet laten hangen, is erkenning van andere mensen toch best fijn zo nu en dan.

"Juist wanneer je 95 van de 100 keer afgewezen, kun je iets leren uit de feedback die je krijgt."

Je bent dit jaar op 1 oktober nog steeds niet ouder dan 24. Waag je nog een poging bij Write Now!?

Zeker! Een van de eerste dingen die ik vorig jaar tegen mijn ouders zei, was: ‘Ik ben eigenlijk wel blij dat ik niet gewonnen heb. Nu mag ik volgend jaar nog een keer meedoen!’.

Stiekem droom ik er toch van om nog een keer een fysieke finale en uitreiking mee te maken, wat vorig jaar natuurlijk niet mogelijk was. En ik hoop heel erg dat er uiteindelijk iemand Write Now! zal winnen met poëzie. Daar zal ik heel hard mijn best voor blijven doen.

Je prijswinnende gedichtenreeks vorig jaar had de titel ‘Vrienden maak je om in de zomer een draaikolk in het opblaasbad te kunnen rennen’. Waar haal je zoal de inspiratie voor je poëzie vandaan en hoe ziet je schrijfproces eruit?

Ik haal de meeste inspiratie uit het dagelijks leven, alle dingen die ik hoor of zie. Als ik iets interessant vind, maak ik een notitie in mijn telefoon en als ik dan ga schrijven kan ik daar altijd iets terugvinden om als uitgangspunt te nemen.

Mensen die ontzettend gepassioneerd zijn over ongewone onderwerpen of hobby’s; daar kan ik echt ontzettend van genieten en dat vind ik ook super interessant om te gebruiken voor personages. Als ik op YouTube filmpjes zie over het maken van knikkerraces (Jelle’s Marble Runs) en oneindige achtbanen in Rollercoaster Tycoon (Marcel Vos), of ik lees een titel als ‘Will Robotic Spy Chick Become The Giant Petrel’s Next Victim?’, dan vind ik dat echt prachtig materiaal. Vaak is het echte leven veel interessanter dan alles dat je kan bedenken.

Ik lees ook altijd een tekst of bundel van iemand anders voordat ik begin met schrijven, om in de stemming te komen en op te starten.

Wat lees je dan het liefst?

Oh jeetje, kiezen is echt niet mijn sterkste punt. Favoriete dichtbundels zijn Wijk van Jonathan Griffioen, Varkensroze Ansichten van Mustafa Stitou, The best of Delphine Lecompte van Delphine Lecompte, Te voet is het heelal drie dagen ver van K. Michel, Regen, kosmos, kamerplant van Anne Broeksma, en Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld.

Ik lees soms vijf dichtbundels op een dag, maar met romans heb ik meer moeite; vooral om eraan te beginnen. Als ik dan eenmaal bezig ben, is het prima, eigenlijk net zoals met schrijven. Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman vond ik heel goed en Jongens zoals wij worden niet verliefd van Jorina van der Laan. Ik weet niet of ik het een roman mag noemen, maar doe het toch.

Ik hou ook heel erg van korte verhalenbundels als Aan doodgaan dachten we niet van Gerda Blees, Noodlanding van Kira Wück, en Dembrandt van Marc van der Holst.

"Ik lees ook altijd een tekst of bundel van iemand anders voordat ik begin met schrijven, om in de stemming te komen en op te starten."

Je bent recent afgestudeerd aan de opleiding Creative Wring bij ArtEZ met de bundel ‘Geef geen namen aan koeien die je van plan bent te slachten’. Hoe ging dat, zo’n bundel schrijven en samenstellen?

Ik zag er tegenop om me voor langere tijd aan een zelfde verhaal te moeten wijden. Ik wilde over heel veel verschillende dingen schrijven, en moest daar keuzes in maken.

Ik wist wel zeker dat ik wilde schrijven in de setting van een dorp met opgroeiende kinderen als hoofdpersonages. Ook wilde ik heel graag een bundel schrijven die zou passen bij wat ik zelf fijn vind om te lezen en waar ik plezier uit zou halen tijdens het schrijven: een fragmentarisch werk.

Het is uiteindelijk één verhaal geworden dat wordt verteld door middel van kort proza, lijstjes, routebeschrijvingen, gedichten, catalogi en meer.

Ik moet toegeven dat ik het na drie maanden nog steeds niet terug heb durven te lezen. Ik ben bang dat ik zaken tegenkom die ik toch liever anders had willen doen.

Het helpt wel om ernaar terug te kijken als mijn afstudeerwerk, en dus als een goede oefening voor als ik straks een echt debuut ga schrijven. Ik weet nu beter wat ik wil schrijven en hoe mijn proces eruitziet wanneer ik lange tijd aan dezelfde bundel werk.

Write Now! Elianne Van Elderen Gedicht
Op Instagram post Elianne Van Elderen op het account @vervlogen creatief vormgegeven gedichten.

 

Wat mogen we nog van je verwachten?

Na mijn afstuderen merkte ik dat ik wel even rust nodig had, maar na twee weken vakantie heb ik weer heel veel zin om aan iets nieuws te beginnen.

Voor een expositie in september werk ik nu aan een tekst die ik borduur op een heel lang blauw doek, en daarna wil ik graag weer veel gaan lezen en schrijven. Nieuwe dingen maken. Nieuwe gedichten schrijven.

Ik hoop komend jaar misschien bij een uitgeverij een contract te tekenen voor mijn debuutbundel; wie weet.

Wat is dé schrijftip die zou geven aan mensen die willen deelnemen aan Write Now!?

Waarschijnlijk heel cliché, en als je het al vijftien keer gehoord en weggewoven hebt, laat dit dan de keer zijn dat je er eindelijk naar luistert, maar: doe gewoon mee aan Write Now! en wees jezelf. Schrijf niet iets waarvan je denkt dat mensen het willen lezen, maar schrijf iets waar je zelf enthousiast van wordt. Als dat je drijfveer is, dan komt het altijd goed.

En volg de schrijfworkshop voorafgaand aan de prijsuitreiking! Praat met andere deelnemers! Bouw een netwerk op van schrijvende mensen met wie je teksten kan uitwisselen om elkaar feedback te geven!

Sta jij volgend jaar in Rotterdam op het podium van Write Now!? Dan is het nu tijd om je verhaal in te sturen. De deadline is 1 oktober 2021.

 

Deel deze pagina:

Interviews