Interview met Anne, Aragorn en Ceren

Je stuurt een tekst in voor Write Now!, en dan? Niemand die dat beter weet dan Anne Giesen, winnaar Write Now! 2018, en Aragorn Fuhrmann en Ceren Uzuner, finalisten Write Now! 2018. Ze vertellen je over hun schrijverschap, spreken over hun deelname aan de wedstrijd én geven je een goede motivatie mee om mee te doen.

Weet je nog wat het eerste verhaal was dat je ooit schreef?
Ceren: ‘Dat ging over mijn zus die ging trouwen. Ik vond dat destijds verschrikkelijk, dus besloot ik op papier alles mis te laten gaan op haar bruiloft. In een verhaal kan en mag eigenlijk alles, en dat maakt het ook zo uitdagend.’
Anne: ‘Ik kan me geen tijd herinneren waarin ik niet schreef. In mijn eerste verhaaltjes verwisselde ik de letters “d” en “p” en staat de “k” verkeerd om. Ik vind het leuk om in het hoofd te kruipen van iemand die heel anders is dan ik. Met al onze dromen en angsten zijn wij mensen een fascinerende bende.’
Aragorn: ‘Als zevenjarig jongetje kwam ik op een dag tot het besluit dat het toch wel dringend tijd werd om eens een echte roman te schrijven. En dus deed ik dat. Ik schreef een onbetwist meesterwerk van zo’n twintig A4’tjes over een reusachtig betoverd bos, onbevreesde ridders en kabouters. Vooral veel kabouters. Sindsdien ben ik niet meer gestopt met schrijven.’

Welk moment tijdens je deelname aan Write Now! zal je altijd bijblijven?
Anne: ‘Tijdens de finale was ik me opeens sterk bewust van mijn situatie: zo’n vijftig mensen in een donkere ruimte, de kloppende harten van nerveuze finalisten, voorbijgangers die langsliepen zonder idee van dit moment. Het had iets intiems, bijna iets geheims. Ik besefte dat dit het is waarvoor ik het doe: niet voor bestsellers of contracten, maar voor mijzelf en een handjevol mensen die het woord “verhalen” uitspreken met ontzag.’
Ceren: ‘Ik zat in de zaal tijdens de prijsuitreiking van de voorronde in Rotterdam. Voordat ze bekendmaken van wie het winnende verhaal is, geven ze altijd eerst een korte omschrijving. Toen de beschrijving van mijn verhaal werd voorgelezen, dacht ik: goh, wat toevallig dat iemand anders precies zo’n verhaal heeft geschreven als ik. Maar toen werd mijn naam genoemd!’

Hoe zie je je verdere schrijfcarrière voor je?
Aragorn: ‘Momenteel denk ik maar aan één ding: mijn roman, een project waaraan ik nu een half jaar werk. Ik geloof dat ik iets bijzonders aan het maken ben dat mensen kan raken. Dat is voor mij genoeg om elke avond weer als een maniak aan mijn schrijftafel te gaan zitten.’
Ceren: ‘Ik heb nog twee jaar om me te ontwikkelen tijdens mijn studie Creative Writing aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Wat daarna komt: tsja, wie zal het zeggen? Ik kom er vanzelf achter.’
Anne: ‘Als ik eerlijk ben, weet ik het nog niet. Ik wil vooral blijven leren, beter en zelfverzekerder worden. En als ik over een jaar of drie – of vijf, of misschien wel tien – een roman kan publiceren, zou ik dat fantastisch vinden.’

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt om aan Write Now! mee te doen?Aragorn: ‘Twijfel is de natuurlijke vijand van elke schrijver. Gebruik die twijfel om kritisch aan je teksten te schaven, maar laat je er nooit door leiden.’
Ceren: ‘Gewoon: ogen dicht en insturen.’

Volg het advies op van deze oud Write Now!-deelnemers en stuur in! Je hebt nog tot 1 april.

Dit interview werd afgenomen door Mirjam Mulder en verscheen in BKYA, no. 13.

Deel deze pagina:

Interviews