Schrijftip van Marijn Hogenkamp

Marijn Hogenkamp (1990) werkt als redacteur Nederlandse fictie bij uitgeverij Atlas Contact. Schrijven doet zij onder haar meisjesnaam, Marijn Sikken. Ze studeerde aan de Schrijversvakschool Amsterdam en was in 2011 de eerste deelnemer aan Write Now! die zowel de jury- als de publieksprijs won. In 2017 volgde haar debuutroman Probeer om te keren bij uitgeverij Cossee. Ook schrijft zij columns voor Literair Nederland en sinds 2013 is zij als redacteur verbonden aan online cultureel magazine De Optimist.

Schrijftip

Zoek een goede meelezer. Een goede meelezer is niet je moeder. Je moeder zal je altijd willen beschermen. Ze zal veel te zoet zijn of juist te zuur, met het idee: ‘daar word je hard van’. Misschien is je moeder een uitstekende literaire lezer, leest ze alle Russen en de Duitsers bovendien onvertaald, misschien leest ze alleen Bouquet-reeksjes of de houdbaarheidsdata op melkverpakkingen maar is het hoe dan ook een slimme vrouw. Wat voor heldin je moeder ook is, ze is niet je goede meelezer.

Zoek iemand die tegen je durft te zeggen dat de plot wankelt, je spelling nog niet op orde is, dit personage niet helemaal geloofwaardig overkomt. Zoek iemand die je enjambement ter discussie stelt, iemand die langzaam je metaforen ontleedt en ze samen met je toetst: is dit het juiste beeld voor wat je wilt overbrengen?

Je hebt iemand nodig die op zo’n manier kritiek geeft, dat je zin krijgt om aan de slag te gaan. Het kan die vriendin zijn met wie je zo goed kunt discussiëren over politiek, die zulke geweldige papers aflevert en van wie je altijd denkt: had ik maar zo’n scherpe geest. Het kan je (oud-)docent Nederlands zijn, of de overbuurman met zijn indrukwekkende boekenkast; die aangetrouwde neef met zijn journalistieke achtergrond heeft. Liefst is het iemand die de juiste afstand tot je heeft, iemand voor wiens oordeel je wellicht een beetje bang bent, zelfs al zijn de bedoelingen goed.

Het is hoe dan ook niet je moeder. En ook niet je vader. Je oma is het al helemaal niet.
Neem jezelf en je ambities serieus en zoek een serieuze meelezer. Neem van hem of aan haar aan waar je iets mee kunt, laat liggen waarvan je denkt: dit heb ik om een reden zo opgeschreven, van deze keuze kan ik geen afscheid nemen. Maar denk twee keer na voor je dat doet.

(Natuurlijk kun je je moeder je verhaal, gedicht, rap, essay of toneelstuk laten lezen. Want als je die eerste criticus heb gehad en als je inzending bijna over de schutting gaat, heb je wellicht behoefte aan een laatste aanmoediging – een eerste fan. Daarvoor zijn moeders uitermate geschikt. Neem dat eerste applaus in ontvangst. Na je harde werk heb je dat wel verdiend.)

Deel deze pagina:

Nieuws