Schrijftips van Lilian Zielstra

Lilian Zielstra (1991) is dichter. Ze was stadsdichter van Groningen in 2017 en 2018, huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen (2013/2014) en won de Frans Vogel Poëzieprijs in 2017. Haar poëziedebuut Ik zag een man met een bos bloemen naar de Nieuwstad gaan verscheen in 2019 bij Uitgeverij Passage. Lilian is workshopdocent tijdens Write Now! Groningen.

Schrijf jij met deze schrijftips de winnende tekst van Write Now! 2020? Stuur dan vóór 1 april je tekst in en doe mee!

Tip 1

Volg je fascinaties. Soms kun je bovenmatig geïnteresseerd raken in één onderwerp en dat kan van alles zijn: een deurknop, de Titanic, een zolderkamer. Er is een reden waarom je dat interessant vindt: daar zít iets. Vertrouw op je fascinaties en buit ze uit; schrijf erover.

Tip 2

Doe mensen die je bewondert na. Lees schrijvers of dichters die je goed vindt, en probeer hun schrijfstijl of verhaallijnen na te bootsen. Zie het als een schrijfoefening om een verhaal als Raymond Carver of een gedicht als Marieke Lucas Rijneveld te schrijven, bestudeer wat hun stijl zo eigen maakt.

Tip 3

Probeer eens te vertalen. Als je een schrijver of dichter uit een ander taalgebied goed vindt, probeer de oorspronkelijke tekst eens te vertalen. Op die manier word je gedwongen om op een heel andere manier naar de tekst te kijken.

Tip 4

Lees je tekst hardop voor. Alleen voor jezelf, het liefst nadat je de tekst een tijdje hebt laten liggen. Als je struikelt tijdens het voorlezen, dan loopt je tekst op dat punt vaak niet lekker. Zet er een streep bij en bekijk dat stuk kritisch.

Deel deze pagina:

Nieuws