Schrijftips van Bart Smout

Bart Smout (1983) is schrijver en publicist. Eind 2019 verscheen zijn roman De Geboorte van Schuld bij Uitgeverij De Geus, een verhaal dat prangende vragen opwerpt bij de moderne omgang met schuld en het noodlot. Smout schreef onder andere voor de Volkskrant, De Internet Gids en De Optimist. Hij was redacteur van het literaire tijdschrift De Titaan en stond als schrijver onder meer op de podia van Lowlands, Mensen Zeggen Dingen en Festival Tilt. Bart is workshopdocent tijdens de voorronde van Write Now! in Eindhoven.

Schrijf jij met deze schrijftips de winnende tekst van Write Now! 2020? Stuur dan vóór 1 april je tekst in en doe mee!

Tip 1

Volg jezelf. Ergens onder die enorme laag voorbeelden, verwachtingen en zelftwijfel schuilt een stemmetje dat vertelt wat je het liefst wil maken. Boor door die laag heen. Vind dat stemmetje. Luister ernaar.

Tip 2

Voeg niet hetzelfde aan hetzelfde toe. Weet je hoeveel liefdesverhalen er al geschreven zijn in de geschiedenis van de literatuur? Waarschijnlijk zo’n 2.584.673.837.4950. Of meer. Ik zeg maar wat. Mijn punt is: als je iets schrijft – bijvoorbeeld een liefdesverhaal – bedenk dan wat jouw verhaal uniek maakt. Hoe onderscheid jij je van de rest?

Tip 3

Durf je publiek met vragen achter te laten. Ken je die mop van de lezer die alles wist? Die ging kapot van verveling.

Tip 4

Laat je niet gijzelen door slechte dagen. Weet wanneer je niet moet schrijven. Het heeft geen zin om urenlang wanhopig naar een leeg scherm te staren. Lukt het niet? Sluit je laptop en ga iets anders doen. Het verhaal roept je terug als je er weer klaar voor bent.

Tip 5

Goede ideeën blijven knagen. Noteer jij iedere ingeving? Doe dat voor de verandering eens niet. Wat blijft, wat zinkt weg? Als een zin of een beeld weigert te verdwijnen en je blijft lastigvallen, dan heb je waarschijnlijk iets interessants te pakken.

Deel deze pagina:

Nieuws