Schrijftips van Saskia Veen

Saskia Veen (1990) is redacteur en online content manager bij Lebowski Publishers. Naast het begeleiden van auteurs – o.a. van de Talent Pool – geeft ze invulling aan de social media en websites, het Lebowski Blog, de wekelijkse Round-Up en de podcasts met auteurs Lopen met Lebowski. In 2019 zat ze in de conclaafjury van de Harland Awards. Saskia is één van de juryleden voor de voorronde van Write Now! in Nijmegen en Rotterdam.

Schrijf jij met deze schrijftips de winnende tekst van Write Now! 2020? Stuur dan vóór 1 april je tekst in en doe mee!

Tip 1

Schrijf met plezier, maar doe niet te veel je best om mooi te schrijven. Alliteraties, bloemrijke vergelijkingen en overmatig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden leiden af.

Tip 2

Een kort verhaal kan handig gebruik maken van een scharnierpunt, een gebeurtenis die alles in een ander daglicht zet of in stroomversnelling brengt. Deze omslag maakt de tekst tot een verhaal met een ontwikkeling, en niet alleen een schets van een situatie.

Tip 3

Schrijf eerst losjes, zodat je op gang komt – meteen te kritisch op jezelf zijn is dodelijk voor je creativiteit. Lever vervolgens nooit die eerste versie in. Leg je tekst even weg, print hem uit in een ander lettertype en lees hem dan terug. Herschrijf. Check op spel- en stijlfouten (klopt het perspectief, staat het verhaal consequent in de tegenwoordige of verleden tijd?). Let ook op dynamiek: zit er genoeg afwisseling in de manier waarop je je verhaal vertelt? Je hebt maar 2000 woorden: kunnen er misschien zinnen of woorden weg? Telt iedere zin? Verstuur de tekst daarna naar een kritische maar ook empathische lezer, en neem feedback ter harte.

Deel deze pagina:

Nieuws