Schrijftips van Iduna Paalman

Iduna Paalman is schrijver, dichter en oud-winnaar van Write Now!. In 2019 werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot literair talent van het jaar en publiceerde ze haar eerste poëziebundel De grom uit de hond halen. De workshopdocent van Write Now! Amsterdam 2020 geeft hier haar schrijftips.

Schrijf jij met deze schrijftips de winnende tekst van Write Now! 2020? Stuur dan vóór 1 april je tekst in en doe mee!

Tip 1

Lees lees lees. Het helpt mij altijd om, ook vlák voordat ik ga schrijven, iets te lezen wat ik goed vind. Vaak is dat poëzie, maar het kan ook een stukje uit een roman of een essay zijn. Of ik luister een liedje met een mooie of gekke tekst.

Tip 2

Ga naar buiten. De meeste ideeën komen als ik niet achter mijn laptop zit maar als ik ergens fiets, met mensen ben of bijvoorbeeld een theatervoorstelling bekijk.

Tip 3

Verzamel. Plaatjes, tekstjes, foto’s, aantekeningen, appjes, brieven, alles.

Tip 4

Besef dat je weinig weet, dat weinig mensen op je verhalen zitten te wachten, dat er duizenden boeken per jaar uitkomen, dat er veel mensen zijn die mooier en beter en waarachtiger en slimmer kunnen schrijven, dat je met schrijven maar zelden echt grote problemen oplost. Ga toch door.

Deel deze pagina:

Nieuws