Schrijftips van Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt is dichter, schrijver en poëzieredacteur. Zijn werk is onder andere gepubliceerd op De Optimist, en in Het Liegend Konijn en Op Ruwe Planken. In 2020 verschijnt zijn debuutbundel De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan. Tijdens de finale van Write Now! 2017 won Mattijs de derde prijs en dit jaar is hij één van de juryleden!

Schrijf jij met deze schrijftips de winnende tekst van Write Now! 2020? Stuur dan vóór 1 april je tekst in en doe mee!

Tip 1

Hoe concreter, hoe beter. Put uit je observaties en herinneringen. Ga voor de awkward details. Want, o paradox, hoe specifieker je schrijft, hoe universeler je tekst wordt.

Tip 2

Schrijf je een gedicht, denk dan niet: is dit wel poëtisch genoeg? Durf grenzen te doorbreken. Een flard dialoog of wetenschappelijke informatie gebruiken: als je gedicht erom vraagt, waarom niet?

Tip 3

Ga aan de slag met je persoonlijke fascinaties, die geven je tekst karakter. Waarom schrijft Murakami bijvoorbeeld zo vaak over katten en jazzmuziek? Simpel: omdat hij er gek op is. Dus weet jij alles over de herkomst van de pannenkoekenplant? Doe er dan iets mee in je tekst.

Tip 4

Draag altijd een notitieboekje met je mee, want ideeën komen wanneer je ze niet verwacht. Ik schrijf vaak tijdens het wandelen of in de trein. Het is plezierig om te weten dat je met die hersenspinsels nog alle kanten op kan wanneer je thuis bent.

Tip 5

Schrijf vanuit de guts. Laat die eerste versie uit je pen stromen en zoek manieren om je innerlijke criticus de mond te snoeren. Misschien lukt het jou door te beginnen met vijf minuten écriture automatique, te mediteren of te schrijven wanneer je nog niet helemaal wakker bent.

Over Mattijs Deraedt

Mattijs Deraedt (1993) woont in Brussel en is poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. Hij studeerde Schrijven aan het RITCS en publiceerde onder meer in Het Liegend KonijnRevisorDeus Ex MachinaPoëziekrant en Extaze. Hij won de derde prijs tijdens Write Now! 2017 en in 2018 trad hij op bij Vers van het Mes, een eigenzinnig poëzieprogramma van deBuren en Perdu. In april 2020 verschijnt zijn poëziedebuut bij uitgeverij Poëziecentrum.

Deel deze pagina:

Nieuws