Schrijftips van Jaap Robben

In aanloop naar de deadline hebben we een aantal schrijvers om tips gevraagd waar jij je pen mee kan scherpen. Schrijver Jaap Robben bijt de spits af! Hij won in 2003 de aanmoedigingsprijs Write Now! Eindhoven en heeft inmiddels heel wat titels op zijn naam staan. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat zijn nieuwste roman Zomervacht op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2019 staat. Krijg je geen letter op papier of zit je vast? Jaap geeft de volgende schrijftips:

1.    ‘Begin! Dit is eigenlijk de belangrijkste en meest simpele tip. En tegelijk is beginnen het lastigste van het schrijven. Maar: begin. Je tekst hoeft nog niks te betekenen. Maar door te beginnen ontdek je wel wat het moet worden. Verwacht niet dat het meteen al goed moet zijn.’

2.    ‘Schrijf niet. Het belangrijkste deel van het schrijven doe ik wanneer ik niet schrijf. Ga even wat lopen, breng koffiedrab naar de groenbak. Stofzuig je kamer. Maak een ommetje. Op de een of andere manier gaan mijn hersenen dan altijd weer fris denken. Alsof ze even heropstarten. Daarna weet ik altijd weer hoe het verder moet.’

Volg Jaaps advies op: begin aan je tekst, schrijf, schrap en herschrijf. Is je tekst af? Stuur in!

Deel deze pagina:

Nieuws