Interview met Lotte Lentes

Van Write Now!-deelnemer naar juryvoorzitter: Lotte Lentes laat zien dat het kan! In 2007 won ze de derde prijs tijdens Write Now! Heerlen, in 2014 sleepte ze door middel van een wildcard een finaleplek in de wacht en eind 2019 verschijnt haar debuutroman bij uitgeverij Cossee. Eerder publiceerde ze al het chapbook De jongen, het stof, bundelde ze een aantal essays en verhalen onder de titel Een tweede keer kijken en publiceerde ze op Hard//hoofd, De Optimist en in de Volkskrant. We vroegen aan Lotte hoe ze haar deelname aan Write Now! heeft ervaren en natuurlijk of ze nog een aantal goede schrijftips heeft.

In 2014 stond je zelf in de finale van Write Now! en nu ben je juryvoorzitter! Hoe voelt dat?
‘Mijn deelname aan Write Now! is voor mij nog steeds een mijlpaal. Het was een van de eerste keren dat ik echt met mijn teksten naar buiten durfde. Ik had toen niet durven dromen dat die stap zoveel teweeg kon brengen. Ik ben heel erg vereerd dat ik dit jaar zo nauw betrokken mag zijn bij een hele nieuwe generatie Write Now!-deelnemers die diezelfde stap wagen. En ik ben vooral heel nieuwsgierig naar wat ze allemaal te vertellen hebben.’

Het is als schrijver natuurlijk altijd lastig om te bepalen wanneer je tekst écht af is. Wanneer komt dat moment voor jou en wat gaat daaraan vooraf?
‘Het grootste gedeelte van de tijd voelt schrijven voor mij als vastzitten in een sudoku die voor driekwart is ingevuld. Je weet waar het probleem zit, maar je ziet de oplossing niet. Laat iemand anders ernaar kijken of laat de tekst even liggen. Denk in ieder geval niet te snel: het is wel goed zo. Wat mij het meeste helpt in het laatste stadium is de tekst zo vaak mogelijk hardop voor te lezen, net zo lang totdat ik zelf niet meer haper of twijfel over zinnen of woorden.’

Heb je nog een goede schrijftip voor de deelnemers?
‘Vind een werkritme dat bij je past en waarmee je jezelf niet overvraagt. Liever een half uur geconcentreerd werken dan vier uur naar een knipperende cursor staren. Zorg voor een structuur waar je op terug kan vallen, want zodra je gefrustreerd raakt wordt de drempel om weer aan je tekst te gaan zitten namelijk steeds hoger. Afleiding vermijden helpt ook. Deactiveer je social media-accounts bijvoorbeeld een tijdje. In plaats van kijken wat anderen allemaal doen, heb je ineens tijd over voor waar je zelf mee bezig bent.’

Schop jij het net als Lotte van Write Now!-deelnemer tot gepubliceerd auteur? Stuur in vóór 1 april en zet de eerste stap!

Deel deze pagina:

Interviews