Interview met Kyrian Esser

Kyrian Esser, winnaar Write Now! 2018, vertelt over zijn ervaring met de wedstrijd, deelt wat er gebeurde nadat hij de bokaal in ontvangst nam en geeft advies aan wie dit jaar mee wilt doen.

In 2017 deed je mee aan Write Now! Hoe kwam je op het idee om je in te schrijven voor deze wedstrijd? 
Ik was zelf al bezig met het schrijven van een roman, maar dat bleef liggen omdat het geen prioriteit had. Dat ging me niet snel genoeg. Toen zag ik een poster van Write Now! en die wedstrijd leek me een mooie kans om mijn werk te testen en te zien of mensen het interessant vinden. Dus toen heb ik me ingeschreven.

Je won uiteindelijk de hoofdprijs met jouw verhaal, had je dit verwacht toen je je aanmeldde? 
Dat is natuurlijk wel de bedoeling van de wedstrijd. Ik hoopte wel dat het zou lukken, maar toen ik door de voorrondes heen was, was ik eigenlijk al blij. Ik wilde wel de tekst voor de finale af schrijven, waar ik heel weinig tijd voor had, maar ik wist op dat moment in ieder geval al dat er interesse was voor mijn werk en had een opstapje.

Wat heeft het winnen van Write Now! 2017 jou gebracht? 
Ik heb heel veel mensen ontmoet tijdens Write Now! en ik vind het fijn om te weten dat mijn werk serieus genomen wordt. Daarnaast kon ik een contract afsluiten bij een uitgeverij en dat was natuurlijk precies wat ik nodig had om mijn roman uit te kunnen brengen.

In hoeverre ben je nu nog bezig met het schrijven? 
Eigenlijk ben ik toneelspeler en repeteer ik het grootste gedeelte van de week, dus hier ben ik vooral mee bezig. Ik schrijf nog zo’n 1 à 2 dagen per week. Bij De Bezige Bij heb ik een contract en daar zal ik mijn roman uitgeven, maar tijdens het schrijven kom je ook weer allerlei ideeën tegen voor korte verhalen, poëzie of toneelteksten.

Welk advies heb je voor de nieuwe deelnemers van Write Now! 2018? 
Kijk of je iemand in je omgeving kunt vinden wiens oordeel je vertrouwt. Laat diegene jouw werk lezen en vraag naar op- of aanmerkingen. Blijf je tekst lezen en eventueel aanpassen. Verder is mijn advies om te durven afdwalen. Houd je niet teveel bezig met wat iedereen interessant vindt. Schrijf wat jij interessant vindt, dan zijn er ook andere mensen die het interessant vinden.

Dit interview werd eerder gepubliceerd op lees.bol.com.

Deel deze pagina:

Interviews