Interview met Janneke Siebelink

Sinds 2013 is Janneke Siebelink hoofdredacteur van lees.bol.com en dit jaar maakt ze voor de derde keer deel uit van de jury van Write Now!. Ze houdt ervan om te lezen en om mensen te inspireren met haar ervaringen en recensies. Op lees.bol.com krijgt ze de kans om te doen wat ze het allerliefst doet: het verbinden van auteurs met hun lezers. Iedere week publiceert ze op dit online magazine haar ‘Verse Inkt’: een lijst van de nieuwste boeken waarin geen enkel genre wordt buitengesloten.

Ben jij benieuwd naar Jannekes tips en Write Now!-ervaringen? Lees dan hieronder het interview.

Dit is je derde jaar als jurylid. Heb je nog gouden tips voor aanstaande deelnemers?
‘Vraag jezelf af waarom je schrijft en waarom je móet schrijven. Waar komt die innerlijke noodzaak vandaan? Schrijf vanuit dat diepste gevoel. Nog een advies: lees het boek Brieven aan een jonge schrijver van Colum McCan. McCan is zelf auteur van zes romans en drie verhalenbundels en doceert Creative Writing aan Hunters College in New York. Je kunt niet schrijven zonder te lezen. Zoals hij schrijft in het hoofdstuk ‘Lees, lees, lees’: “Je leest om het vuur in je hart aan te blazen. Je leest omdat je de dapperste idioot bent die er rondloopt en bereid bent op avontuur te gaan met het plezier van de verwarring. Je weet wanneer een boek werkt. Geef het tijd.”’

Is er een deelnemer, inzending of zin van een vorige editie, die je in het bijzonder is bijgebleven?
‘Kyrian Esser die vorig jaar won met zijn verhaal Grote lijnen, kleine mannen. De tekst zit slim in elkaar en niet alles wordt uitgelegd. Er is een relatie met het actuele publieke debat, maar het verhaal wordt nergens belerend of uitleggerig. Het is knap als je grote thema’s klein kunt maken en zo de vergelijking trekt naar het persoonlijke. Het was een goede keuze om het verhaal vanuit het perspectief van een kind te vertellen. Daardoor was het opeens vernieuwend en logisch dat de structuur niet helemaal klopte – zo werkt een kinderhoofd namelijk ook.
“Hier is een schrijver aan het woord die ambitieus schrijft, maar nergens pretentieus wordt en ik denk dat dat een van de grootste complimenten is die je als beginnend schrijver – of welk soort schrijver dan ook – kunt ontvangen”, zoals juryvoorzitter Roos Vlogman (finalewinnaar 2016) zo goed in het juryrapport schreef.’

Wat vind je het leukste en het moeilijkste aan jurylid zijn?
‘Het is heel bijzonder om te lezen met hoeveel toewijding en enthousiasme er aan woorden en zinnen is gewerkt. Het is zo nu en dan best een uitdaging om weg te blijven van je eigen smaak. Het gaat erom een verhaal of gedicht op waarde te kunnen schatten en te bepalen of het je bevalt of niet. Er zijn tal van boeken geschreven die ik vanwege de stijl niet wil lezen, maar dat wil niet zeggen dat het slechte boeken zijn. De kunst is om naar het grotere geheel te kijken. En ook naar ontwikkeling: heeft iemand het in zich om te (durven) evolueren en om zichzelf te vernieuwen?’

Waar ben je naar op zoek als jurylid?
‘Een weinig verrassend antwoord wellicht, maar dat is en blijft originaliteit, durf en eigenheid. Ik hoop op een verhaal dat bij me blijft, dat me laat wankelen en dat me – al is het maar voor even – op een andere manier laat kijken naar de wereld en mezelf. Ik zoek een verhaal of gedicht dat me meeneemt. Ik hoop dat er een schrijver tussen zit, die mijn hand vast durft te pakken en zegt: “Vertrouw me, dit wordt een mooi avontuur.”’

Geïnspireerd door de tips van Janneke? Stuur in vóór 3 april en wie weet schop jij het wel tot de finale!

Deel deze pagina:

Interviews